In deel 1 van deze serie nieuwsbrieven vertelde ik over de ‘ijsberg’. Dat het deel dat onder water ligt enorme invloed heeft op ons dagelijks functioneren. En op ons gedrag, zonder dat we dat vaak in de gaten hebben.
In deel 2 legde ik uit dat je kind jou spiegelt. En vooral dat grote deel dat bij jou onder de waterspiegel ligt. Wat jouw onbewuste en onzichtbare gedachten, emoties en overtuigingen zijn. Jouw zoon of dochter laat dat zien in zijn gedrag, spel of fysieke klachten.
Ik vertelde in de vorige nieuwsbrieven ook al dat deze gedachtes en overtuigingen vaak gevormd zijn in jouw eigen kindertijd. En dat je je kunt afvragen in hoeverre ze echt van jou zijn, of je ze hebt aangeleerd, overgenomen dan wel afgeleerd (zie ook nieuwbrief ‘Het effect van binnen de lijntjes kleuren op je kind’).
Graag leg ik je uit hoe ik denk dat jouw benutte of onbenutte kwaliteiten en talenten, helpende en belemmerende gedachten, waarden en overtuigingen zijn ontstaan in jouw kindertijd.
Het ontstaan van onze gedachten, waarden en overtuigingen….
Als ik start met een coach- of kindertolk-traject begin ik vaak met de uitleg hoe de ontwikkeling verloopt van jou als kind tot de volwassene die je nu bent. Ofwel hoe het ‘kind in jezelf’ zich ontwikkelt. Want ook al ben je nu volwassen, je herkent vaak ook nog het kind in jezelf.
Dat helpt mijn klanten altijd enorm om te begrijpen waarom ze doen zoals ze doen, reageren waarom ze reageren en ook waarom hun kind zo reageert.
stap 3 is dan ook:
1. Het Pure Kind
Je begint je prille leven, zogezegd, als een ‘puur kind’. Dat betekent dat er verschillende eigenschappen, talenten en kwaliteiten in je verscholen liggen. Klaar om tot ontwikkeling te komen. Je hebt nog niets aangeleerd of afgeleerd. Je hebt je nog niet hoeven aanpassen. Je bent, als het ware, gewoon je pure zelf. Hoe lang deze ‘pure’ fase duurt is voor iedereen verschillend. Als er tijdens de zwangerschap van jouw moeder bijvoorbeeld iets heftigs in haar omgeving gebeurde, ben je je misschien daar al onbewust gaan aanpassen. Voor een ander vindt dat pas plaats tijdens de geboorte of als baby.
Dit ‘pure kind’ in ons verdwijnt niet. Het raakt alleen ondergesneeuwd.
2. Het Gekwetste Kind
In de loop van je eerste levensjaren maak je gebeurtenissen mee die jou raken. Die heel pijnlijk zijn.
“Je geboorte verloopt moeizaam. Op jouw huilen als baby reageren je ouders niet altijd. Je ouders worden boos op jou, als peuter, om iets wat jij per ongeluk hebt gedaan. Je wordt verkeerd begrepen. Of je verliest een dierbare in de familie. Bepaald gedrag, zoals lief doen of sterk zijn, wordt enorm gewaardeerd. Ander gedrag, zoals voor jezelf opkomen of je mening geven, wordt juist enorm afgewezen.” Het kan van alles zijn.
Je hebt als kind nog nauwelijks een pantser. Dus door jouw openheid als kind kunnen deze ervaringen hard binnen komen. Je raakt gekwetst.
3. Overlevingsstrategie
Wat je graag wil voorkomen is dat je pijn ervaart en dat je nog een keer zo gekwetst raakt. Dus:
1. Je probeert onbewust de pijn en bijbehorende emoties weg te stoppen. Je stopt de pijn zogezegd in ‘een potje met een deksel’ en probeert deze veilig en ver weg op te bergen. In je onderbewuste.
EN
2. Je bedenkt manieren om deze situatie, deze pijn de volgende keer te voorkomen door jezelf aan te passen. Je leert jezelf bepaald gedrag aan of juist af.
Bijvoorbeeld: “Je merkt dat je beter niet je eigen mening kan geven of dat je beter lief kunt doen, anders worden mensen boos.”
En je neemt bepaalde waarden en overtuigingen over uit je omgeving. “Omdat je merkt dat je ouders het niet waarderen als je snel huilt of boos wordt. Of omdat ze binnen jouw familie gehoorzaamheid heel belangrijk vinden.”
Maar het kan ook zijn, dat je je hier juist tegen verzet. “Omdat je onbewust het gevoel hebt dat je niet begrepen wordt, je boos voelt. En je gaat juist net doen alsof mensen jou niet kunnen raken. “
En daarmee heb je een overlevingsstrategie gecreëerd. Dit proces is een logische en automatische menselijke reactie op pijnlijke gebeurtenissen en ervaringen. Dat doen we allemaal.
4. De Geworden Volwassene
Intussen ontwikkel je door naar volwassenheid. En omdat je overlevingsstrategie zo goed leek te werken, maak je deze groter en sterker. En langzaamaan vergeet je dat dit slechts een aan- of afgeleerde manier van jezelf is geworden. En dat er ergens in jou nog een potje bevindt met pijnlijke ervaringen en emoties. Laat staan dat er nog ergens een gekwetst kind of puur kind in je schuilt. Je hebt het allemaal vaak onbewust zo ver weggestopt, dat je er geen weet meer van hebt.
Nog altijd reageert ‘het kind in jou’ op bepaalde (innerlijke) pijn door je bijvoorbeeld “terug te trekken, bepaalde situaties te vermijden, overmatig lief te reageren naar mensen om je heen of iedereen te willen helpen. Of door star en direct te reageren zodat mensen je niet kunnen raken. Onverschillig te doen of alles weg te lachen.”
En om jezelf bij de les te houden, te voldoen aan de verwachte waarden en overtuigingen, ben je kritisch op jezelf of veroordeel je jezelf: “Ik moet me niet zo aanstellen. Stop nu maar met huilen. Zo erg is het niet”. Of: “Het is mijn eigen schuld. Je moet leren om je boosheid te beheersen”. (zie ook nieuwsbrief ‘hoe je kind meer zelfvertrouwen krijgt door je als moeder slechts 1 ding voor te nemen voor 2018’)
Je bent als volwassen zo geworden.
5. Liefdevolle ouder
Je hebt ook een ‘liefdevolle ouder’ in jezelf. Die herken je bijvoorbeeld als je beste vriendin iets vervelends mee maakt. En je haar steun en troost biedt. Je aardige en warme woorden tegen haar zegt. Haar een schouder geeft om op uit te huilen. Een goed gesprek met haar hebt. Boodschappen voor haar doet. Je hebt compassie voor haar.
Vaak gebruik je deze ‘liefdevolle ouder’ voor anderen. Maar vergeet je deze meestal voor jezelf in te zetten. Aardig voor jezelf te zijn, goed voor jezelf te zorgen, jezelf vriendelijk te behandelen. We kunnen nog wel wat zelfcompassie gebruiken :-).
En dan krijg je zelf kinderen……
- De liefdevolle ouder in jou wordt extra gestimuleerd en krijgt er een dimensie bij. Je voelt die enorme liefde voor je kind.
- Maar je kind roept ook gevoelens in je op die je liever niet wilt. Het gedrag irriteert je, maakt je verdrietig of je maakt je er zorgen over.
Je kind houdt je een spiegel voor.
Spiegel:
Jouw zoon of dochter wil jou graag bewust maken van het pure kind, het gekwetste kind of die overlevingsstrategie in jou. Bewust maken van het ‘kind in jezelf’. En dat laat je kind door zijn of haar gedrag, spel, lichamelijke klachten of leer- of ontwikkelingsproblemen zien.
En wat je dan vaak ziet gebeuren is dat, als jij als ouder deze boodschap hebt begrepen en er mee aan de slag bent gegaan, niet alleen jij als ouder beter in je vel komt te zitten. Maar ook jouw kind. En dat het lastige of zorgelijke gedrag verdwijnt.
Aan de hand van de 3 stappen die ik beschreven heb in de afgelopen 3 nieuwsbrieven wordt duidelijk dat