Deze 7 tips¬†stuurde ik¬†vorig jaar ook.¬†Maar,¬†met de zomervakantie voor de deur, bedacht ik me dat ik zelf deze tips in ieder geval¬†wel¬†weer goed kon gebruiken ūüėä.¬†Mijn neiging is anders weer in een paar bekende valkuilen te stappen: zoveel mogelijk zien,¬†doen en ondernemen. Alles uit de vakantie¬†halen¬†wat er in zit.
En ik ben vast niet de enige.

Vervolgens sprak ik ook nog een fijne oud-collega op een barbecue van mijn oud-werkgever. Ze vertelde me dat ze vorige zomer zo blij was met deze tips.
Dus besloot ik om de nieuwsbrief ook dit jaar weer te versturen. Misschien komen de tips ook voor jou (weer) van pas. 


Spiegel

En bedenk, terwijl je de tips leest, dat ook in dit geval je kind jou spiegelt. Het gaat hier vooral om de directe spiegel (zie deze nieuwsbrief). Dus als jij je kunt ontspannen heeft dat weer een positief effect op je kind.
Maar wees¬†mild¬†voor jezelf als het je niet lukt. Ook dit hoeft¬†niet perfect¬†ūüėä.¬†(Lees anders nog eens deze¬†nieuwsbrief)

7 tips voor een ontspannen vakantie met je gezin 

 
Tip 1: Laat de verwachting van een perfecte vakantie los.

Nog voordat je op vakantie gaat!
Je stelt je van te voren van alles voor van de vakantie (zoals mijn neiging om alles uit de vakantie te halen). Je ziet jezelf en je gezin bijvoorbeeld ontspannen zitten aan het strand, wandelen in de bergen of fietsen door de natuur. Een prachtige plek en verblijf. Prachtig weer en geen onvertogen woord binnen je gezin. Alles loopt soepel. Alles loopt perfect.
Het is heerlijk om alvast te dagdromen van je vakantie. Maar het gevaar is dat je er een ‘perfect’ plaatje van maakt. En als dat plaatje niet uitkomt, zou je wel eens je enorm kunnen gaan balen van de vakantie. Dus stel je verwachtingen zo nodig bij of laat ze los en ga met een open blik op vakantie.

Tip 2: Neem tijd voor elkaar

Het hele jaar ben je druk met je werk, je huishouden, school van de kinderen, hobby’s en sporten van alle gezinsleden en ga zo maar door. Je hebt soms het gevoel nauwelijks tijd voor elkaar te kunnen maken. Om eens uitgebreid te luisteren naar wat je partner, je zoon of dochter bezighoudt. De vakantie biedt een mooie gelegenheid om daar juist extra aandacht aan te besteden. Om stil te staan bij wat de andere gezinsleden bezighoudt.

Tip 3: Doe leuke dingen, samen

Gewoon omdat het leuk is om met z’n allen iets leuks te gaan doen. En het versterkt de band die jullie als gezin met elkaar hebben.  Door samen dingen te doen en te beleven, deel je ervaringen met elkaar waar je op kan blijven terugkijken. De herinneringen die jullie aan een mooi dag overhouden zorgt ervoor dat je nog lang na kunnen genieten.

Maar….

Tip 4: Doe minder, geniet meer

Je neiging is misschien alles uit je vakantie te halen, door heel veel te willen zien, doen en te ervaren  (ik in ieder geval wel) . Het gevaar is dat jullie agenda ook op vakantie overvol raakt of dat je nog niet echt tot rust komt omdat je van alles moet. Maak een keuze tussen alle dingen die je wilt en kunt doen en maak daar meer tijd voor.  

En….

Tip 5: Geef elkaar ook de ruimte

Een belangrijk onderdeel van rust en ontspanning is zelf kunnen beslissen wat je doet. Geef jezelf, je partner en je kinderen de ruimte. Ga iets voor jezelf doen en stimuleer hen ook om iets voor zichzelf te doen. Vind jij het heerlijk om in de lokale supermarkt uitgebreid rond te neuzen naar producten die je niet kent (zoals ik), organiseer dat voor jezelf. Als je partner (zoals die van mij) graag een rondje wil mountainbiken, laat hem dan lekker gaan fietsen. Als je kinderen (zoals mijn dochters) het liefste willen gaan zwemmen, geef hen dan die mogelijkheid.

Dus

Tip 6: Overleg met elkaar

Bedenk samen wat jullie kunnen en willen doen tijdens de vakantie. Overleg met elkaar wat de verwachtingen van de dag zijn. Is het een dag om met z’n allen iets te ondernemen of juist iets voor jezelf te doen. Doe je een dagje niets of ga je er juist op uit.

En

Tip 7: Deel je verwachtingen

Soms heb je bepaalde verwachtingen van een dag, maar als je die niet deelt met elkaar (zoals ik wel eens wil vergeten), dan kunnen anderen daar ook geen rekening mee houden. Met als gevolg dat de dag heel anders verloopt dan jij bedacht had en je teleurgesteld, gefrustreerd of ge√ęrgerd raakt. Dus deel je verwachtingen (maar stel ze niet te hoog ūüėČ zie tip 1)

En geniet van je vakantie!