Wat een gekke en hectische tijd is het nu. Het openbare leven is zowat tot stilstand gekomen. En de scholen 3 weken dicht! Wie had dat ooit kunnen bedenken. Had je dit een half jaar geleden bedacht als scenario dan had niemand je gelooft. Dank jullie wel

Via deze weg wil ik, net als zo veel mensen via social media, alle mensen in de zorg ontzettend bedanken voor hun werk in de frontlinie. En ook alle mensen die zorgen dat wij elke dag gewoon te eten en drinken hebben, zoals de mensen in het supermarktwezen, boeren, vrachtwagenchauffeurs en bezorgers. En ook alle mensen in het onderwijs. Ontzettend bedankt. Ik weet niet of het voor veel scholen geldt, maar hier op de middelbare school van onze dochters hebben ze in een paar dagen een heel digitale leeromgeving ingericht. Inclusief de les ‘de hele school in beweging’. Bij ons gaan de lessen ‘gewoon’ door ­čśü

Creatieve initiatieven

En wow, wat zie je veel mooie, positieve en creatieve initiatieven op social media ontstaan. Er wordt van alle kanten hulp aangeboden. Gratis online cursussen beschikbaar gesteld. Huiskamerworkouts die je kunt volgen. Artiesten die op een nieuwe manier in actie komen. 

Dus hier een aantal suggesties die je kunt doen terwijl je thuis zit met je gezin. (En er zijn er op internet en social media nog veel meer te vinden.)

En speciaal gericht op kinderen:
Op internet en social media vind je een hele hoop tips en suggesties hoe je met je gezin in deze tijd kunt omgaan. 

Of bekijk al die grappige filmpjes en foto’s die via Whatsapp gedeeld worden over wc-rollen, dag x in quarantaine of over het hamsteren.

Maar het is wel even wennen dat mijn kinderen (en mijn partner ;-)) nu de hele dag thuis zijn.   

Herkenbaar?
Ineens zitten we als gezin op elkaars lip. En we moeten nog echt even onze draai vinden in deze situatie. En dat gaat met een hoop nieuwe voorvallen gepaard. Soms grappig ……. ‘Onze dochters die in hun pyjama ineens (digitaal) lessen van school volgen’ of ‘ochtendgymnastiek van school in de woonkamer via instagram en ik de enige ben die meedoet’. ………Maar soms ook met irritaties; “Hallo, praat eens wat zachter, ik ben een les aan het volgen. Zo kan ik het niet horen.” Of ik die om de haverklap een vraag krijg van mijn dochters of partner, zodat ik me nog geen halfuur aan een stuk kan concentreren.’ 
We doen ons best om er iets leuks van te maken. Maar dat lukt natuurlijk niet de hele tijd. Het levert gewoon geregeld frustraties en irritaties op.En hoe blijf je dat volhouden de komende weken?

Er wordt dus een hoop op social media aangeboden om het leuk en positief te houden. Maar het zal niet altijd meevallen. Zoals ik al schreef, soms is het gezellig en soms ook helemaal niet. En dat is ook helemaal OK. 

Sta soms even stil bij:

  1. dat je niet de enige bent waarbij het niet altijd lukt om 24 uur per dag positief en goedgehumeurd te blijven, je dus soms uit je slof schiet, iets stoms zegt, even woorden krijgt met je kind. Je bent veel normaler dan je denkt. 
  2. dat het ook heel menselijk en logisch is dat het niet altijd lukt om het de hele tijd goed te doen als ouder, de sfeer goed te houden of alleen maar leuk te doen. Dat het soms niet meevalt. Dat je jezelf dat niet kwalijk neemt. En ook je kind (en partner) niet. Lucht af en toe je hart

Het lucht enorm op als je de frustraties van je af kan praten. Even je verhaal te kunnen delen. En soms doe je dan ook nieuwe inzichten op. Normaal gesproken spreek je andere ouders op straat, op school of op je werk. En kun je af en toe je irritaties met elkaar delen. Nu lukt dat niet op die manier.

Maar je kunt elkaar natuurlijk wel bellen 
en zelfs video-bellen. Dus bel met je goede vriend, vriendin, een vertrouwde buur of familielid en bespreek je ergernissen, onzekerheden en twijfels, En lucht je hart. 

Of schrijf het van je af. 
Kies een plek en een tijdstip en geef aan dat je even niet gestoord wil worden.
En begin. Blijf schrijven of typen totdat je het gevoel hebt dat je je ergenissen hebt geuit en je jezelf wat beter voelt. 

Of als je het juist fijn vindt om je hart te luchten met iemand die wat meer op afstand staat:

Mail mij dan voor een gratis telefonische ‘lucht je hart sessie
Dus heb je even behoefte aan een luisterend oor? Iemand buiten je naaste omgeving om je frustraties en irritaties even mee te delen? Het gedoe thuis even van je af te praten? Kortom wil je even je hart luchten? Stuur mij een mail. Dan zoeken we samen een geschikt tijdstip. 

Nb. Ben jij of ken jij een arts?
Mijn zus Marga Gooren biedt ‘Gratis lucht je hart sessies’ aan voor artsen.
Klik hier om daar meer over te lezen.