Deze zin kwam ik ergens tegen en dat zette me aan het denken……..

Het is al weer bijna Kerst en de Kerstvakantie begint vandaag. Ik was al weer bezig om allerlei leuke dingen te bedenken om te gaan doen deze Kerstvakantie. En me te verheugen op een paar leuke dingen die al gepland staan. Dit jaar gaan we op Eerste Kerstdag met familie eten in een restaurant. We hebben zelfs al een tafel toegewezen gekregen in een kamer met een open haard. Tweede kerstdag gaan we gezellig en heerlijk koken en eten met vrienden. En dan komen er een paar heerlijke vrije dagen om leuke dingen te gaan doen met het gezin. Ik kan me er al helemaal op verheugen en ik zie al voor me hoe het wordt.
Oeps! En daar stap ik in een valkuil…..In mijn hoofd ziet het er allemaal super gezellig uit, geen vuiltje aan de lucht.

Het perfecte plaatje

Je hoeft ook maar de reclames op
TV, Facebook, Instagram etc… te kijken. En je ziet allemaal heel gezellige (en perfecte) filmpjes en foto’s voorbij komen hoe mensen met het gezin en/of familie de kerst vieren. Het ziet er uit alsof daar alles perfect, gezellig en zonder gedoe verloopt.

Ineens werd ik me bewust dat ik onbewust een bepaalde verwachting van Kerst en de Kerstvakantie heb. En ik besefte tegelijkertijd ook dat de dingen vaak niet precies verlopen zoals ik het in mijn hoofd heb bedacht. Want:

Dit is mijn plaatje
Die van mijn partner, kinderen, familie of vrienden zou wel eens heel anders kunnen zijn. En de vraag is; matchen deze verwachtingen, beelden met elkaar. Vast niet helemaal. Iedereen heeft ten slotte andere behoeftes.

Humeur
Het zou zomaar kunnen gebeuren dat ik zelf, een van de kinderen, familieleden, vrienden zich moe of chagrijnig voelt, een kind dat niet wil eten wat er op tafel staat of met de hakken in het zand gaat als we op het punt staan te gaan wandelen in de duinen.

Onverwachte gebeurtenissen
Of de oven gaat stuk, de film is uitverkocht, het regent pijpenstelen ………

En dat zou er zomaar voor kunnen zorgen dat ik een vervelend gevoel overhoud aan Kerst en aan de Kerstvakantie. En daar heb ik nou mooi geen zin in. Dus  bedacht ik voor mezelf wat zou kunnen helpen……..

Verwachtingen

Verwachtingen en leuke plannen hebben is prima. Natuurlijk mag ik uitkijken en verlangen naar een gezellige Kerst en Kerstvakantie. Het zorgt ervoor dat ik leuke dingen ga doen, plezier maak en in beweging kom. Zonder verwachtingen zou ik wellicht gedemotiveerd raken.
Ik besef echter dat ik niet gehecht moet zijn aan hoe het daadwerkelijk uitpakt. Als ik vind dat Kerst of de Kerstvakantie alleen maar geslaagd is als het precies zo loopt als ik verwacht, dan kan het wel eens tegenvallen.

Dus ik ga leuke dingen bedenken en kijk uit naar de dingen die al gepland staan. Maar laat me verrassen hoe het werkelijk gaat verlopen.

 

Perfectionisme loslaten

Het resultaat hoeft dus niet perfect te zijn. Het gevoel dat de Kerst en de Kerstvakantie perfect moeten verlopen staat me juist in de weg om te kunnen genieten. Als ik alleen maar bezig ben om te zorgen dat alles perfect verloopt, dan is de kans groot dat ik dingen over het hoofd zie waar ik van kan genieten. Het levert zelfs extra stress op.
Ik gun mezelf om ‘perfect’ te genieten in plaats van alles perfect te laten verlopen 🙂

Dankbaarheid

En ik gun mezelf om te kijken naar de dingen waar ik dankbaar voor ben. Er zijn altijd wel dingen om dankbaar voor te zijn. Ook al verloopt Kerst of de Kerstvakantie niet precies zoals ik me had voorgesteld, ik ga bij mezelf ook na waar ik deze dagen dankbaar voor ben. Die ene knuffel van mijn dochter, de warmte van mijn huis, het eten wat we kunnen kopen. Daarmee bedoel ik niet dat ik mijn zorgen of vervelende gevoel over iets hoeft te negeren. Ik doe mijn best om mijn zorgen, teleurstelling of vervelend gevoel te (h)erkennen en kijk tegelijkertijd naar alle dingen om dankbaar voor te zijn.

Sterker nog, ik ga mijn eigen nieuwsbrief ‘ 3 tips om Kerst nog stralender te maken‘ van 2 jaar geleden er weer bij pakken. Binnen onze familie is het al een jaarlijkse gewoonte geworden deze vragen te stellen tijdens Kerst.

Humor

En misschien wel het allerbelangrijkste: ik neem mezelf voor niet alles zo serieus te nemen en te lachen. Juist om de dingen die mis gaan. Want humor relativeert en ontspant. En het draagt enorm bij aan plezier en genieten.

en dit alles hoeft ook weer niet allemaal perfect 😉