Ik hoop je dat je een leuke en ontspannen vakantie hebt gehad? En dat je hebt genoten.


En voor degene die meegedaan hebben aan de Vrolijke Vakantie Vragen, ik hoop dat je daar ook van genoten hebt en dat je je hebt laten verrassen door de antwoorden.

Wij hebben een heerlijke vakantie gehad. We zijn uiteindelijk in de Hoge Vogezen en de Pfalz terechtgekomen. Het was erg relaxed. En ik ben helemaal uitgerust. Ik zou er heel graag nog veel meer over willen vertellen, maar ik wil het ook graag hebben over het opstarten na de vakantie en dan wordt deze E-zine veel te lang.

Opstarten na de vakantie, poeh hé!
De vakantie is helaas voorbij. We zijn weer aan het werk en de kinderen gaan weer naar school. Wij zitten in Haarlem zelfs al in de 3e week van het nieuwe schooljaar. En dat merk ik, poeh hé! In eerste instantie leek bij ons de opstart van school allemaal vrij soepel te verlopen. Ze gingen niet al te moeilijk de deur uit, ze kwamen huppelend de school uit en wilden direct weer speelafspraken maken. So far, So good. Maar eenmaal rustig thuis kon met name onze jongste dochter Sophie ineens in woede uitbarsten. Ik had niet direct door wat er speelde, maar ineens viel het kwartje….

Weer naar school……
Dat betekent weer vroeg opstaan, brood smeren, alle spullen pakken, je weer houden aan het strakke schema van school, opdrachten en taken uitvoeren, nieuwe dingen leren en soms ook huiswerk maken. Weer op gezette tijden naar de sport- en hobbieclubs, op tijd eten en slapen. En dat 5 dagen in de week. Dat is weer even wennen.

Strikte regels en heel veel informatie
Ik besefte ook ineens dat onze kinderen op school weer aan structuur en strikte regels zijn gebonden. Een grote hoeveelheid informatie en lesstof te verwerken krijgen. En weer rekening moeten houden met de leerkrachten en heel veel klasgenoten. Ook dat is weer enorm wennen.

Spanning
De structuur en het ritme kan voor kinderen soms behoorlijk benauwend zijn. Dat moet er soms uit.
En ik denk dat voor de meeste kinderen geldt dat ze die ‘spanning’ niet op school uiten. Maar wel thuis (zoals Sophie)! Want daar is het veilig!

Dan hebben ze ons nodig!
Hoewel je die ‘buien’ soms super vervelend, irritant of lastig vindt, Juist dan hebben onze kinderen ons het hardste nodig. Dus is het de kunst om kalm te blijven, begrip te hebben en te tonen en ze op te vangen. Want als jij, als moeder, uit balans bent, dan lukt het je niet goed om je kinderen te steunen. Sterker nog als jij gestrest bent over alle dingen die er nog gedaan moeten worden, dan zul je merken dat je kind juist gaat ‘muiten’.

…..en jij weer aan het werk
Maar hé, jij moet ook weer aan het werk. Dus ook jij moet zelf ook weer even wennen aan dat ‘strakke’ ritme. Dus valt het niet altijd mee die kalme, leuke en begripvolle moeder te zijn die je wilt zijn.

Daarom geef ik je

5 belangrijke tips
om het schooljaar ontspannen te beginnen en vol te houden

 

Tip 1: Zorg goed voor jezelf

Zorg dat je tijd inruimt voor jezelf om op te laden, bij te tanken. Je ‘emmer’ te legen. Want als je dat doet heb je veel meer ruimte, flexibiliteit en veerkracht om de nukken van je kinderen op te vangen of met lastige situaties thuis, op je werk, op school om te gaan Dus ga in bad liggen, een boek lezen, spreek met vriendinnen af, ga wandelen, koop bloemen voor jezelf……
Bedenk iets wat jou helpt.

 

Tip 2: Laat ruimte in je agenda

Onze neiging (althans die van mij) is vaak om na de vakantie weer allerlei afspraken en activiteiten te plannen voor het komend schooljaar. Maar voordat je het weet, zit je agenda weer vol. En heb je geen ruimte meer om even op te laden of bij te tanken, even gewoon niets te doen, tijd voor de kinderen of het gezin te maken of spontane of onverwachte dingen op te vangen. Dus zorg dat je ruimte open laat in je agenda.

 

Tip 3: Laat je perfectionisme varen

Je zou willen dat je huis altijd keurig opgeruimd en schoon is, je kinderen altijd leuke, nette, schone kleren aan hebben, lekkere en gezonde maaltijden voor het gezin hebt, alle administratie op orde is, het altijd gezellig is aan tafel, je kinderen altijd op tijd naar bed gaan, en ga zo maar door. Om daar allemaal aan te kunnen voldoen leg je een enorme druk op jezelf. Daar wordt je echt geen ontspannen en leuke moeder van die lekker in balans is. Dus laat het beeld van die perfecte moeder los. Dat geeft je een hoop rust.

 

Tip 4: Laat je hoge verwachtingen los

Ook de schooltijd van onze kinderen verloopt niet altijd perfect. Onze kinderen gedragen zich op school niet altijd als de Engel of de Genie zoals we soms wel hopen dat ze doen. We hebben soms hoge verwachtingen van onze kinderen waardoor:

  • We soms teleurgesteld of gefrustreerd raken omdat de realiteit soms heel anders is;

  • En we onze kinderen een enorme last op hun schouders leggen om aan deze verwachtingen te voldoen.

Laat je hoge verwachtingen los! En bekijk je kinderen met een open, ontvankelijke, objectieve blik. Gun ze hun eigen leerervaringen en omarm hun leuke en minder leuke gedrag.

 

Tip 5: Geef het goede voorbeeld

En daarmee wil ik niet zeggen dat je alles goed hoeft te doen. Laat zien en merken dat je ook fouten maakt of durft te maken en dat je je soms boos, gefrustreerd of verdrietig voelt. En dat dat OK is, dat dat mag. Laat zien hoe je daar mee omgaat. Dat je je emoties serieus neemt en dat je er hulp bij vraagt als het je te veel wordt.

Je rol als moeder kan soms overweldigend zijn. Fantastische ervaringen en momenten met je kinderen, maar ook hele lastige en ingewikkelde. Je voelt je soms supertrots, liefdevol en vertederd door je kinderen, maar soms ook enorm gefrustreerd, ziedend en lamlendig omdat het niet gaat zoals je het zou willen. Terwijl je weet dat als je kalm en rustig blijft het beter werkt en je het beter volhoudt.
Dus vraag hulp als het nodig is!