‘Lastig’ gedrag van je kind

Het houdt ons vrijwel dagelijks bezig. Bijna elke dag gebeurt er wel wat. Je kinderen maken onderling ruzie met elkaar, luisteren niet, worden boos, willen niet stoppen met hun scherm, willen niet eten, of blijven maar zeuren om een koekje. Je raakt geïrriteerd, gefrustreerd en je wordt er moe van. Of je maakt je juist zorgen om het gedrag want ze komen regelmatig gefrustreerd uit school, zijn dikwijls ziek, worden vaak wakker ’s nachts, zijn vaak bang. 


Zoals ik al vaker schreef, ik ga er van uit dat:

Jouw kind net zo graag wil dat jij gelukkig bent als jij dat wil voor jouw kind. En om dat te bereiken houdt je kind, met het lastige of zorgelijke gedrag, jou een spiegel voor. Het probeert jou duidelijk te maken welke blinde vlekken je nog met je meedraagt. Aan welke onbewuste patronen, gedachten en gedragingen je nog vasthoudt. Die je ooit als kind hebt aangeleerd of afgeleerd. (Zie ook deze nieuwsbrief)

En je zoon of dochter probeert je deze blinde vlekken duidelijk te maken, omdat het graag wil dat je je daar last meer van hebt. 

En als je naar deze ‘spiegel‘ luistert dan bevrijd je jezelf niet alleen van deze blinde vlekken. Er komen ook allerlei verborgen kwaliteiten en talenten boven tafel. Kwaliteiten en talenten die je als kind ooit hebt afgeleerd. Omdat ze door je omgeving, om wat voor reden dan ook, minder of niet gewenst waren. En jij je als kind uiteraard en onbewust ging aanpassen. 

Zoals Marlies die er door haar zoon achter kwam dat zij helemaal niet zo volgzaam was als ze dacht. Ze ontdekte dat ze zelf eigenlijk heel duidelijk een eigen mening had.

Of net als Karin. Zij kwam er door haar dochter achter dat ze eigenlijk heel goed wist wat ze wilde, maar dat niet goed durfde te volgen. En daardoor bepaalde kwaliteiten van zichzelf liet liggen.


Of Esther, die er door haar dochter achter kwam dat ze echt wat meer mocht vertrouwen op zichzelf. Dat ze dan veel meer kan. En wat ze zo graag wil dan makkelijker lukt. 
  

Al deze moeders ontdekten kwaliteiten en talenten waardoor ze dichter bij zichzelf konden komen. Ze meer zichzelf konden en mochten zijn. Luisteren naar hun eigen behoeften en voorkeuren. In plaats van wat andere mensen van ze verwachten. Waardoor het leven een stuk ontspannener en met meer gemak verloopt. 

Maar er is nog een andere manier

waarop je kind aandacht vraagt voor jouw verborgen kwaliteiten en talenten.
En dat is via gedrag dat je juist zo bijzonder vindt van je kind. Wat je enorm bewondert aan je kind. Soms zelfs stiekem bewondert. 

Mijn jongste dochter is bijvoorbeeld heel vasthoudend. Als zij iets wil of niet wil, dan laat ze zich niet zo snel ompraten. Heel irritant soms voor ons als ouder. Want dat belemmert ons natuurlijk geregeld in onze activiteiten. Maar stiekem bewonder ik haar daar ook om. Want ik zou zelf soms wel wat meer vasthoudend mogen zijn. ?

Dus stel jezelf eens de volgende vraag:

Wat bewonder jij (stiekem) aan je kind?
 

en ontdek welk verborgen talent ook heimelijk in jou schuilt.