Kerst is voor veel gezinnen en families een moment om samen te zijn. Gezellig, vertrouwd en knus. Het is vaak ook een moment om te stil te staan bij wat er afgelopen jaar allemaal is gebeurd.

Vaak hebben we dan de neiging om te kijken wat er allemaal niet goed ging, wat we niet hebben gedaan of bereikt of wat we beter hadden kunnen doen. Vaak is een lijst met de negatieve zaken makkelijker gemaakt dan een positieve. En wat voor gevoel geven deze ‘negatieve gedachten’ je? Frustratie? Een rotgevoel? Een negatief gevoel?

We vergeten vaak te kijken naar wat we wel hebben gedaan, bereikt of gekregen. Wat wel is gelukt of wat we wel hebben. En dat is jammer. Want daarmee creëer je juist positieve emoties.

 

Positieve gedachten

De positieve psychologie heeft aangetoond dat positieve gedachten je veel gelukkiger maken. Sterker nog, ze vergroten zelfs je gezondheid. En je snapt, hoe vaker je stilstaat bij wat er allemaal wel goed is, hoe positiever je je voelt.

Sinds ik me hier bewust van ben, ben ik ook veel bewuster bezig om te kijken wat me wel gelukt is, wat ik allemaal al heb en wat anderen mij hebben gegeven. Zeker ook wat mijn gezin mij gebracht heeft.

Ik ben erg blij dat mijn partner mij stimuleert om juist dit werk te blijven doen omdat hij gelooft dat hier mijn kwaliteiten liggen. Dat mijn kinderen gezond zijn en ik zie dat ze ‘groeien’. Dat mijn beide ouders nog fit en gezond zijn en dat we in mei een hele gezellige en ontspannen vakantie met de familie hebben doorgebracht. Een schoonmoeder waar ik gezellige dingen mee heb gedaan. Mijn zus en zwager die weer in de buurt wonen zodat we elkaar weer regelmatig live kunnen zien. En ook dat we een mooie, actieve zomervakantie hebben gehad waarvan een deel met goede vrienden. Een gezellige buurt waarmee we op zondagmiddag regelmatig afspreken. Dat ik regelmatig samen met mijn zus heb kunnen sparren over ons werk. Dat het me gelukt is om met mijn nieuwsbrief te starten. En dat we een mastermind groep gestart zijn met 10 vrouwelijke ondernemers om elkaar te  stimuleren en uit te dagen. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan…….

En hoe kun je dat nu juist tijdens de kerstdagen doen?

Maak (met het hele gezin) kerstballen en kerststerren van papier. Gebruik daarvoor mooi glimmend of gekleurd papier. Pas dan met z’n allen de volgende tips toe. Jonge kinderen kun je vragen om een tekening te maken, plaatjes uit te knippen of help ze om het op te schrijven.

 

1. Bedenk waar je het afgelopen jaar dankbaar voor bent.

Schrijf voor jezelf op elke bal of ster waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld grote dingen als dat je een dak boven je hoofd hebt, je elke dag te eten hebt of elk jaar op vakantie kunt. Of kleine dingen als een prachtige wandeling in het bos, een gezellig etentje of een heerlijk bad. Gebruik één bal of ster voor elk onderdeel. Als iedereen klaar is, deel je met elkaar wat je hebt opgeschreven.

 

2. Bedenk waar je je het afgelopen jaar trots over voelt.

Schrijf ook hier weer op elke kerstbal of kerstster de zaken waarvan jij blij bent dat ze gelukt zijn, goed zijn gegaan of waar je trots op bent. Noteer alles wat je maar kunt bedenken.  De goede dingen van jezelf kunnen ook weer grote, maar ook kleine dingen zijn.
Dat project heb ik goed afgerond, ik heb eindelijk de zolder opgeruimd of meer tijd voor mezelf genomen”. Deel ook dit weer met elkaar.

 

3. Bedenk waarom je blij met de mensen die nu aanwezig zijn.

Schrijf van elke aanwezige op (op een kerstbal!) waarom je blij bent met hem of haar. Wat heeft hij of zij het afgelopen jaar voor jou betekend?  “Iemand heeft je met iets moeilijks geholpen, of heeft erg zijn best voor jou gedaan, of je hebt samen iets gezelligs gedaan”.
Geef de kerstbal aan elkaar en spreek je dank of genoegen uit.

 

Hang daarna alle kerstballen en –sterren in de boom. 

En geniet van deze bijzondere boom.