Op 2 en 3 februari is het weer tijd voor de Geluksroute in Haarlem. Een weekend met als doel om geluk te ervaren en te delen. Ook dit jaar doe ik weer mee. (Lees hierover meer aan het einde van deze nieuwsbrief). Een goede reden ook om in de nieuwsbrief aandacht te besteden aan geluk.

Eén van de dingen die je als moeder graag voor jouw kind wil is dat het gelukkig is. En daar doe je heel hard je best voor. De vraag is echter: heb je daar eigenlijk wel invloed op??

Het antwoord is Ja en Nee. (HUH?)

Nee

Zoals ik ergens eens de zin tegenkwam: “Kinderen zijn geen kleipoppetjes die je kunt kneden tot gelukkige volwassenen.” Ze zijn net als jij en ik, mensen die zelf (willen) bepalen of ze dingen van anderen aannemen, overnemen of willen leren. En wij vinden als ouders ook dat het nodig is dat je kind leert zelfstandig te zijn. Dat kan alleen maar als je zoon of dochter ook zelf dingen mag en kan bepalen.

Nee

Aanleg en omstandigheden zijn factoren waar we geen controle over hebben. Of je kind wel of geen aanleg of talent heeft voor sporten, rekenen of taal. Daar heb je als ouder geen controle over, hoewel we dat soms wel graag zouden willen. Of dat je kind op school of thuis iets vrolijks, verdrietigs of vervelends meemaakt, dat heb je niet in de hand. Ook al zouden we dat wel willen.

Gelukkig!

Maar er zijn gelukkig ook dingen waar je wel invloed op hebt.

Ja

Je bent als ouder een belangrijk voorbeeld voor je kind. Je zoon of dochter leert heel veel van en door jou. Vooral door te zien, te horen en te voelen hoe jij dat doet. Veel minder door wat je zegt. Als je tegen je kind zegt dat het zichzelf mooi, grappig of slim mag vinden maar merkt dat jij daar zelf ook moeit mee hebt, dan zal je kind jouw boodschap niet zo snel geloven en overnemen. Dus door het goede voorbeeld te laten zien, horen en voelen kun je veel invloed op je kind uitoefenen.

Dus:
check bij jezelf hoe jij zelf zorgt voor jouw eigen geluk? Welke dingen onderneem jij of laat je juist om bij te dragen aan jouw geluk?

  • Welke gedachtes en overtuigingen heb jij over jezelf?
  • Hoe streng of mild ben jij voor jezelf?

Als jij kan laten zien, horen en voelen dat jij je gelukkig voelt, zal je kind (onbewust) aannemen dat hij of zij dat ook mag en kan.

Ja

Jouw zoon of dochter wil ook graag dat jij als moeder gelukkig bent. Zelfs zodanig dat hij of zij zich (grotendeels onbewust) inzet om jou gelukkig te maken. Je kind merkt namelijk wat jou onbewust belemmert voor jouw eigen geluk. Aan welk patroon jij je als volwassene onbewust vasthoudt. Maar je tegenhoudt om jezelf te mogen zijn. Wat jij als kind vroeger hebt aangeleerd, afgeleerd of overgenomen? Maar je nu afremt, tegenwerkt of verlamt.
En jouw kind laat dat zien door zijn of haar gedrag, spel, fysieke klachten, leer- of sociale ontwikkeling. Vaak op een overdreven manier, zodat het jou raakt. Dan weet je: mijn kind wil mij iets duidelijk maken.

Dus: 
De kunst is om te ontdekken waar jouw kind jou toe uitnodigt.Wat zou jij meer of minder mogen doen?

  • Wat zou jij mogen loslaten?
  • Welke belemmeringen zou jij mogen opruimen?

Zodat het bijdraagt aan jouw geluk.
En als jij er mee aan de slag gaat, kan je kind het loslaten. En heb je op die manier invloed op het geluk van je kind.

Ik wens jou en je kind veel geluk.

en laat me weten wat jij hebt ontdekt.