Wellicht denken sommige van jullie, als je ‘het kwartje’ hieronder leest, duhuh.
Maar voor mij was het opnieuw weer een eye opener. En ik ga ervan uit dat het nuttig is voor al diegene die zich herkenden in mijn vorige nieuwsbrief En wat als je je kind te goed aanvoelt of begrijpt?”

Zoals altijd, als ik me wat onbehaaglijk voel, ga ik zoeken naar:

‘Waar ligt de sleutel om dit onbehaaglijke gevoel om te keren?’ Om het gevoel, de blik, de gedachtes weer de positieve kant op te krijgen.
Als ik terugkijk op eerdere ervaringen ging het altijd al zo. Als ik me een periode niet zo prettig voelde dan ging ik op een bepaald moment op zoek bij mezelf. En dan viel er altijd ineens zo’n kwartje. Wat maakte dat het ineens weer helemaal de andere, positieve kant op ging.

En precies daar ging ik vorige week mee aan de slag:

Even terugkijken naar eerdere ervaringen; hoe heb ik het toen opgelost, wat heb ik toen gedaan?
En ik besefte dat het alles te maken had met belemmerende gedachtes. Ik zag het zelfs letterlijk nog op papier staan. Dus ik ging op zoek naar welke gedachte ik op dit moment geloofde en welke gedachte of overtuiging mezelf veel beter zou helpen. En die vond ik…………bijna. Ik had een aantal gedachtes opgeschreven die me al wat hielpen, maar ze voelden nog net niet goed genoeg.

En wellicht niet geheel toevallig, werd ik 2 dagen later benaderd door Karin*.

Karin voelde zich uitgeput. En was in een negatieve mood terecht gekomen. Waardoor ze niet lekker in haar vel zat, daardoor van haar dochter weinig kon hebben en daarom ook nog eens het gevoel had tekort te schieten als moeder.
We gingen samen aan de slag en terwijl we bezig waren hoorde ik mezelf denken: “Wat is ze toch ontzettend ‘hard aan het werken’………..En wat herken ik dat enorm!”

(* De naam van Karin is uit privacy-overwegingen gefingeerd.)

Hard werken

Karin pikt de behoeftes van haar kind en de mensen in haar omgeving vaak ook ‘te’ goed op. En ze wil graag dat het goed gaat met de ander. Daarom was ze hard aan het werk om van alles te redderen. Zorgen dat er geen dingen mis gaan. Alles uit de kast halen zodat het perfect verloopt. Fouten voorkomen. Alles willen oplossen. Karin was hard aan het werk om grip te krijgen op haar omgeving.
En probeer je dan nog maar eens relaxed te voelen, laat staan te genieten van dingen. Je wordt er doodmoe van. Je houdt het niet vol. Dus raak je uiteput en in een negatieve spiraal.

En toen stelde ik haar de vraag:

Wat zou er gebeuren als je gelooft dat je niet overal verantwoordelijk voor bent?

…………Stilte.

Deze gedachte gaf Karin direct enorme rust en ruimte. Letterlijk, in haar lijf. Ze voelde dat ze veel meer achterover mocht leunen. En dat kon ze direct gebruiken voor de belangrijke bespreking die ze na ons gesprek zou hebben.

Natuurlijk was er ook nog een stemmetje in haar dat

protesteerde en tegensputterde; ja maar……
Maar in plaats van deze stem de mond te snoeren, hebben we naar deze stem geluisterd en het aandacht gegeven. Waardoor de stem veel zachter en behulpzamer werd. Ging meewerken. Door de helpende gedachte extra te bekrachtigen voelde Karin weer ruimte om op te laden. En kon ze met een positief en opgelucht gevoel de deur uit en het volgende gesprek in.

En pas toen Karin al weer weg was, viel bij mij echt het kwartje!

Ik weet niet of je dat gevoel kent, maar het is alsof er ineens iets inklikt. AHA! Daar ligt de sleutel. Verdraaid, dat is het!

Ik was, door die sensitiviteit, onbewust ook gaan geloven dat ik ‘overal’ verantwoordelijk voor was.
Als ik voel dat het niet gezellig is op vakantie dan moet ik daar verandering in aanbrengen. Als de kinderen moeten huilen dan moet ik daar iets mee. Als ze zich vervelen, dan moet ik het oplossen. Als een gesprek met de kinderen moeizaam verloopt, dan moet ik mijn aanpak aanpassen. En ik denk dat niet alleen bij mijn kinderen….

OEF.
Ik voelde me OverVerantwoordelijk.

Ik denk dat dat zeker een hele grote valkuil is als je heel sensitief bent. Maar ik vermoed dat veel vrouwen en met name moeders dit herkennen. Je voelt je overal verantwoordelijk voor. Dus de vraag die ik je graag wil meegeven:

Voor mij bracht deze vraag weer een positieve omslag.
Ik ben nieuwsgierig hoe deze vraag voor jou werkt.
 Mail me je antwoord als je dat leuk vindt.