Opvoeden anders bekeken

" Voor de zoveelste keer zeg ik je: Ruim je kamer nou eens op. Leg dat scherm nou eens weg. Stop nou eens met schreeuwen. Houd op met ruziemaken. Doe die deur nou eens dicht. Kom aan tafel. Eet nou eens wat. Niet op die bank springen. Ga je huiswerk maken. Doe eens normaal. Ik wil dat je naar me luistert. Je luistert ook nooit. Als je nu niet luistert dan zwaait er wat."

Je herkent, net als ik, vast één of meerdere van deze voorbeelden uit jouw eigen gezinssituatie. En je bent zeker niet de enige.

Dan probeer je het gedrag van je kind bij te sturen of te corrigeren. Door te waarschuwen, dreigen, straffen of te belonen. Je probeert je kind op te voeden zodat het weet hoe het zich hoort te gedragen.

En als je dan merkt dat het niet werkt, je zoon of dochter het ‘ongewenste’ gedrag blijft vertonen. Dan ga je op zoek naar tips en adviezen. Hoe je het gewenste gedrag wel voor elkaar zou kunnen krijgen. Je gaat zoeken op internet, lezen in boeken, praten met andere ouders, naar een opvoedcursus, de opvoedpoli. Of je stuurt je kind naar een training of je schakelt een kindercoach in.

In de hoop dat dat wel werkt.

Je focust je helemaal op je kind.
Hij of zij moet zich aanpassen.

Maar welke rol spelen we als ouder eigenlijk zelf?

Opvoeden anders bekeken

Ik nodig je uit om als ouder anders te gaan kijken naar het opvoeden

Als je anders kijkt, verandert dat de hele opvoeding. Ik geloof namelijk dat jij zelf als ouder, onbewust, een hele grote rol speelt bij het gedrag van jouw kind. Niet omdat je als ouder het fout doet. Maar omdat je als ouder onbewust nog last hebt van oude patronen die je zelf als kind hebt aangeleerd of afgeleerd. Waardoor jij je gedraagt zoals je je gedraagt. En je kind merkt dat.

Je zou het gedrag van je kind als een spiegel kunnen zien.

Een spiegel van hoe het met jou gaat. Daar ben je jezelf niet altijd bewust van. Maar als je op die manier kijkt naar je kind kan dat enorm behulpzaam zijn. Voor jou. En je kind.

Want, als je zo kijkt, dan laat jouw kind met zijn of haar gedrag zien aan welke oude patronen jij nog onbewust vasthoudt. En als jij daarmee aan de slag gaat, ontstaat er voor jouw kind ruimte om het gedrag te veranderen.

Om te ontdekken wat jouw kind jou wil laten zien

kun je jezelf een aantal vragen stellen. Vragen die te maken hebben met het gedrag waar jij van baalt, waarbij je het gedrag kunt zien als een metafoor. Als we bijvoorbeeld teruggaan naar de voorbeelden aan het begin van deze pagina dan:

 • “Ruim je kamer nou eens op “
  Wat mag jij nog opruimen in jouw leven/hoofd? Welke ballast, beperkende patronen, gedachtes of overtuigingen, pijnlijke herinneringen draag jij nog met je mee?
 • “Leg dat scherm nou eens weg”
  Waar scherm jij je eigenlijk te veel of misschien wel te weinig voor af? Wat wil jij niet (meer) zien of voelen. Of wil je niet laten zien.
 • “Houd op met ruziemaken”
  Welke strijd durf jij niet aan te gaan? Of Welke strijd ga je jij onbewust steeds met jezelf of met een ander aan?
 • “Je luistert ook nooit”
  Waar wil jij niet naar luisteren? Of luister jij juist te vaak naar anderen? Naar welk stukje in jezelf luister jij nooit?

Wil jij ontdekken

• Wat jouw kind jou wil laten zien?
• Wat jouw kind echt van jou nodig heeft?
• Wat jij kunt doen om de situatie te veranderen?

Neem dan contact met mij op
via
coach@annemariegooren.nl

Of
Kijk bij
mijn aanbod